10/15/2016

Puolipatenttipipon ohje

Kaivoin talvikamppeita esille ja törmäsin eteisessä neulomaani tupsupipoon, joka ei olekaan päässyt blogiin asti kunnolla. Neuloin sen vuoden 2014 Berliinin reissulle. En ole muuten tuon jälkeen graffannut ollenkaan. Tänä syksynä olen kuitenkin huomannut katsovani joitain paikkoja taas sillä silmällä ja mittailevani eri paikoissa olevia putkia, ovenkahvoja ja kaiteita sormillani. Minulla on sellainen näppituntuma, että muistan helposti eri mittoja pelkästään sormilla kokeilemalla. Esimerkiksi tangot mittaan huomaamattomasti kiertämällä etusormen ja peukalon niiden ympärille ja muistelen, mihin kohtaan etusormen kynsi osui peukaloa tai peukalon pää etusormea, jos mitattava kohde on ohut. Näppituntumalla ja silmämääräisellä arviolla osaan myös hankkia kotiin vaikka säilytyslaatikoita mittaamatta lainkaan sitä kirjahyllyä tai tilaa, mihin laatikko on tulossa. Ja jos outouksiani alan listaamaan, niin tiedän myös lähes kaikkien ystävieni ja tärkeiden tuttavieni kengänkoon. Todennäköisesti sinunkin, jos olen käynyt teillä kylässä tai sinä meillä, mutta en kerro juuri koskaan, kenen kengänkoon tiedän ja kenen en, jotta mahdolliset lahjasukat säilyvät yllätyksenä.


Tämän postaukseni tarkoitus ei kuitenkaan ollut kertoa kummallisista tavoistani, vaan halusin julkaista ohjeen pipoon. Blogissani on käynyt ilmojen kylmetessä niin paljon porukkaa, että on aika taas ilahduttaa uudella ilmaisella neuleohjeella. Eniten täällä käydään pipon ja villasukkien ohjeen perässä, joten paksu syksyinen puolipatenttineulepipo taitaa vastata kävijöiden toiveisiin hyvin.


Neon - pipo puolipatenttineuleella

koko: aikuinen, neulos venyy hyvin paljon, joten voit säädellä kokoa neulomalla pipoon lisää pituutta
lanka: Novita Isoveli, isolla tupsulla jopa 150 g
sukkapuikot: 5 mm tai käsialan mukaan
tiheys: 12 s joustinneuletta = 10 cm

joustinneule: neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin
puolipatenttineule:
1. krs: neulo vuorotellen 1 s oikein ja 1 s nurin
2. krs: neulo vuorotellen 1 s oikein puikolla olevan silmukan alla olevasta eli edellisen kerroksen silmukasta ja 1 s nurin. Toista kerroksia 1-2.

Neulo näin:

Luo 72 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo joustinneuletta suljettuna neuleena 4 cm ja aloita sitten puolipatenttineuleen neulominen. Kun pipon korkeus on 17 cm, aloita kavennukset:

1. krs: Neulo koko kerroksen ajan ylivetokavennuksia (= 36 s)
2. krs: Neulo koko krs oikein.
3. krs: Neulo koko kerroksen ajan ylivetokavennuksia (= 18 s)
4. krs: Neulo koko krs oikein.
5. krs: Neulo koko kerroksen ajan ylivetokavennuksia (= 9 s)

Katkaise lanka ja vie se loppujen 9 s läpi. Kiristä ja päättele lanka huolellisesti. Tee pipoon iso tupsu ja kiinnitä se ompelemalla. Esimerkkipipon tupsun halkaisija on noin 8,5 cm. Päättele langanpäät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.