10/12/2016

Mattoloimi osa 3: Niisiminen

Edellinen osa: Tukille vetäminen

Olet saanut loimen onnistuneesti tukille, jes! Pääset niisimään. Varaudu kipeään selkään ja ristissä oleviin silmiin. ;)

Niisiä voi suoraan, käänteisesti, kärjellisesti tai vaikka millä tavalla. Jos kudot ensimmäistä kertaa, kannattaa niisiä suoraan joko:

2 varrelle: saat palttinaa
4 varrelle: saat palttinaa, kuderipsiä ja toimikasta

Toki näillä vaihtoehdoilla saat muitakin vaihtoehtoja muuttamalla polkusten sidontaa, mutta mennään siihen vasta myöhemmissä osissa. Jos et osaa päättää, niisi neljälle varrelle. Saat silloin enemmän vaihtoehtoja varsinkin, jos sinulla on paljon polkusia käytössäsi.

Niisiminen suoraan tarkoittaa sitä, että pujotat loimilankoja järjestyksessä niisivarsille siten, että jokaisella varrella on yksi loimilanka. Eli aloitat takaa (= varresta 1) ja pujotat vuorotellen jokaisella varrella sijaitsevaan niiteen yhden langan, jolloin lopetat viimeiseen edessä olevaan varteen (= tässä vaikkapa sitten varsi numero 4).

Niisiminen aloitetaan reunasta, itse aloitan oikealta ja etenen vasemmalle. Ajoittain kannattaa tarkistaa, että niisit oikein, sillä silloin korjaaminen on helpompaa.

Niisimistä varten tarvitset tietenkin varret sekä niisiä. Jos puissa roikkuu ylimääräisiä varsia, niitä ei ole pakko poistaa. Vedä vain niillä olevat niidet varren molempiin päihin siten, että keskelle jää loimesi mentävä aukko.

Ennen kuin pääset niisimään, pitää loimi kohottaa. Etsi loimen päästä tiuhta ja laita sen molemmille puolille tiuhtavarvat, jotka sidot päistään yhteen niin, että väliin jää pari senttiä. Aseta vielä yksi varpa loimen alle niisivarsien taakse ja nosta sen avulla loimi ylös. Sido tämä varpa johonkin korkealle puihin. Seuraavaksi tiuhta pitäisi siirtää ylös lähelle kohottavaa varpaa. Toisten loimien kanssa se onnistuu helpommin kuin toisten, sillä langat luistavat eri tavalla. Pidä esimerkiksi toisella kädellä pohjukasta kiinni ja nitkuta toisella tiuhtavarvoista tiuhtaa eteenpäin loimessa. Kun olet onnistunut nostamaan tiuhdan ylös, sido tiuhtavarvat kohottavaan varpaan. Lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:




Ylin varpa kohottaa loimen ja kaksi alempaa ovat tiuhtavarpoja. Katkaise loimilangat ja jaa ne järkevän kokoisiin nippuihin. (Voit muuten poistaa jo käärinpirran, jos et ole tehnyt sitä vielä.)



Niisimisen voi tehdä joko paljain käsin tai erityistä niisimiskoukkua apuna käyttäen. En itse käytä sitä kuin teollisella kutomakoneella, mutta videolla näkyvän ohuen loimen niisimisessä voisi joku siitäkin tykätä. Videolla niisin suoraan 12 varrelle. Olen viemässä lankaa viidennen varren niidestä läpi,

Hyvä niisimisasento löytyy oikean korkuisella tuolilla. Poista puista polvipuu ja ota käyttöösi matala tuoli, esimerkiksi ruokapöydän äärestä saattaa löytyä sopiva. Itse istun niisiessä niin, että tuoli on aivan kangastukissa kiinni ja kangastukki jää polvitaipeideni alle.

Niisiessä lanka viedään niidensilmän läpi siten, ettei niisi kierry. Eli takaa eteen. Älä sekoita järjestystä, vaan vie oikealta vasemmalle niisiessä seuraavan varren lanka aina edellisen varren niiden vasemmalta puolelta. Ota langat tiuhdan järjestyksen mukaan, saman sisaruksen langoista voit kuitenkin valita minkä tahansa kunhan et ala kiertää sisaruksen lankoja toistensa ympäri. Muista sitoa niisimäsi langat nipuiksi, vaikkapa aina, kun olet päässyt etummaiselle varrelle. Muuten voi käydä hupsis ja langat saattavat karata niisistä.

Seuraavassa kuvassa 12 varrelle niisityt langat on solmittu 12 langan nippuun.

A photo posted by Sara Palojärvi (@siskoneule) on


Niisi loimi kaikessa rauhassa ja muista tarkistaa, ettei niisintävirheitä löydy. Seuraavassa osassa pistellään jo pirtaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.