9/18/2016

Pari sanaa päiväkotikestoilusta

Sulo aloitti päiväkodin elokuun alussa ja heti ensimmäisestä päivästä lähtien kestoillen. Tutustumisaikaa päiväkotiin oli varattu kaksi viikkoa, josta puolitoista lopulta toteutui. Hän sopeutui päivähoitoon niin hyvin. Tämän tutustumisajan aikana vaipanvaihdot hoiti mukana ollut vanhempi, mutta loppuvaiheessa, kun Sulo alkoi jäämään lyhyiksi ajoiksi päiväkotiin yksin, vaihdot jäivät hoitajille.

Päiväkotikestoilu oli meille itsestään selvää. Olihan meillä kestoiltu onnistuneesti kotonakin ympäri vuorokauden ja lyhyitä reissujakin on pelkillä kestoilla tehty. Nykyään kestoja käytetään vain päivisin, koska kesällä yökestoilu vain jäi kuumuuden takia. Meille kestot ovat sekä taloudellinen että arvovalinta, mutta olemme myös havainneet, ettei Sulon iho kestä, jos kertakäyttövaippoja pidetään päällä yötä päivää.

Laskeskelin huvikseni, että jos kertsejä vaihdettaisiin päiväkodissa yhtä usein kuin kestoja, kuluisi päivässä 3-5 vaippaa. Käytämme kertakäyttövaipoissa Muumeja koossa 6 ja näiden hinta on sen hieman vajaat 30 senttiä kappaleelta. Jos pyöristetään raa'asti hinta 30 senttiin vaipalta, tulisi päiväkotikertseilyn hinnaksi 0,90-1,50 euroa päivältä, siis 19,80-33,00 euroa kuukaudelta (22 päivää). Suosikkimerkiltäni Superjellonalta taskuvaipan saa 19,50 eurolla, 33 eurolla saisi jo taittoimunkin. Olen ostanut kestoja päiväkotia varten maksimissaan satasella, siis ehkä 3-5 kuukauden kertsien hinnalla, ja näillä mennään vaippaiän loppuun asti. Naurettavan halpaa. Osa vaipoista on ostettu vieläpä synttärilahjarahoilla, osa taas on kustannettu vanhojen vaippojen myymisestä saaduilla tuotoilla. Eli maksan vauvavuoden vaipparahoilla jo uutta kierrosta. Ei paha. Eihän tuo pari kymppiä kuussa taloutta kaataisi, vaikka perheemme rahatilanteesta kertoo aika paljon se, ettemme maksa päivähoitomaksua lainkaan.

Päiväkodissa kestoiluun on suhtauduttu todella hyvin. Olin varautunut myös perustelemaan oikeuttamme käyttää kestoja, mutta onneksi tähän ei tarvinnut ryhtyä. Jokaisella perheellä on siis oikeus päättää itse, mitä vaippoja he lapsillaan käyttävät, oli kyse sitten valinnasta housu- tai tarravaippojen, tai kertakäyttö- ja kestovaippojen välillä. Valitsin päiväkotia varten ainoastaan etutarrallisia taskuvaippoja, joiden käyttö ei juuri eroa samanlaisista kertakäyttövaipoista. Likaiset vaipat säilytetään narulla kiristettävässä PUL-kankaisessa pyykkipussissa, johon nakataan myös muut päivän aikana tulleet pyykit. Olen ohjeistanut, että vaippoja ei ole tarve huuhdella, vaan kiinteämpien tuotosten poistamisen voimme hoitaa kotonakin, mutta osa hoitajista tekee tämänkin pyytämättä. Mahtavaa!

2 kommenttia:

  1. Hei,
    Minunkin lapsi aikoinaan (v-08 alkaen) kestoili päiväkodissa. Alussa toki jännitti että miten suhtautuvat. Mutta olivat liikenteessä sillä asenteella että emme ole ennen käyttäneet kestoja päiväkodissa, mutta näyttäkää miten toimii, niin kyllä me nekin vaipat vaihdetaan. Hyvin meni, tein myös hyvin simppelit ohjeet mitä kestoissa pitää ottaa huomioon.
    Kaverin lapsi joka kävi toista päiväkotia, ei saanut yhtä positiivistä vastaanottoa kestojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asenteet vaihtelevat tosi paljon päiväkodeittain, mutta koko ajan mennään parempaan suuntaan. :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.