3/24/2014

Kuura-kaulahuivi

Postaus on toteutettu yhteistyössä Suomen Lanka Oy:n kanssa.





Viime syksynä Suomen Langalta tuli pyyntö haluaisinko neuloa heille jotain uudesta Inspiraatio-langasta Suomen Kädentaidot -messuille Tampereelle. Pyyntö oli sen verran houkutteleva, että suunnittelin ja toteutuin ohjeineen heille tämän neulotun muhkean Kuura-kaulahuivin. Itse messut minulta jäivät välistä, koska olin lupautunut jo aiemmin samaan aikaan pidettävään toiseen tapahtumaan järjestyksenvalvojaksi. Oli kuitenkin hienoa saada mahdollisuus suunnitella jotain esiteltäväksi Suomen suurimmille käsityömessuille!

Ajatus huivin pintaan ja malliin lähti tällä kertaa langasta. Inspiraatio-lanka on yksikierteistä ja hyvin paksua, mutta ilmavaa. Korostin näitä ominaisuuksia valitsemalla puikoiksikin reippaat 12 mm puikot. Mallineuletta kehittelin hetken ajan, jotta sain neuleen pysymään ryhdikkäänä ja ilmavana. Kokeilin patentit, ainaoikeinneuleen, sileän neuleen ja joustinneuleet sovelluksineen, mutta lopulta päädyin keksimään langalle sopivan mallineuleen, jossa silmukoita jätetään neulomatta ja kuviota muodostavat myös silmukoiden edestä neulomatta viedyt langat. Lopputulos oli samalla mielenkiintoisen kolmiulotteinen toiselta puolelta ja toiselta taas kauniin sileä - kuin auki venytetty joustinneule. Yksityiskohdiksi huivin päihin tein taskut, jotka tuovat huivin molemmat pinnat esille.

Ohje Kuura-huiviin Suomen Langan sivuilla

Kuura scarf designed for Finnish handicrafts 2013 fair. Yarns sponsored by Suomen Lanka Oy.

3/19/2014

Keväistä


Otettiin varaslähtö ja pistettiin pääsiäisruoho kasvamaan ikkunalaudalle. Ihanaa, kun valoa riittää jo yrttien ja muidenkin kasvien kasvattamiseen!

3/09/2014

Siskon mysteerihuivi, osa 7

7. vihje

Neulo vihreällä langalla:

1. krs: Neulo kaikki s:t oikein.

Neulo alla mainituilla kerroksilla vuorotellen:
2. krs: 1 o ja 1 n
3. krs: 1 n ja 1 o
4-5. krs: 1 o ja 1 n
6-7. krs: 1 n ja 1 o
8-10. krs: 1 o ja 1 n
11-13. krs: 1 n ja 1 o
14-16. krs: 1 o ja 1 n
17-18. krs:  1 n ja 1 o
19-20. krs: 1 o ja 1 n
21. krs: 1 n ja 1 o
22. krs: 1 o ja 1 n

23. krs: Neulo kaikki s:t nurin.


Aiemmat vihjeet:
1. vihje 18.10.2013
2. vihje 1.11.2013
3. vihje 26.11.2013
4. vihje 3.12.2013
5. vihje 9.12.2013 
6. vihje 3.3.2014

3/04/2014

Kevätpipoja ja kangaskoruja


Viime keskiviikkona ehdin ensimmäistä kertaa Itiksen POP UP ILOON virkkaamaan. Mestan ollessa Kampissa hengasin siellä usein neulomassa, kun paikka kerran osui hyvin koulumatkan varrelle, joten nyt Mestan palattua Tampereelta minun piti päästä kurkkaamaan, mitä uudessa pisteessä tapahtuu. Koska ajattelin istua Mestassa lähes koko illan, aloin virkata Novitan Hanko-langasta pipoa kevääksi. Paikalla oli juuri sopivasti myös kangaskorupaja, jossa väsäsin pipoon pienen koristeen tyllistä, pitsistä, helmistä ja koristeellisesta napista.

Virkkailin pipon osittain ulkomuistista edellisen Hanko-piponi mukaan. Tässä pipon rakenne summittaisesti:

Hanko-pipo
- vajaa kerä Novita Hanko -lankaa (kerässä 100 g)
- virkkuukoukku nro 5 tai käsialan mukaan
- Virkkaa 58 kjs, liitä piilosilmukalla renkaaksi
- Virkkaa kerroksen alussa 2 kjs, virkkaa 58 p, sulje kerros piilosilmukalla ensimmäiseen pylvääseen
- Virkkaa pylväitä 12 krs
- Ensimmäinen kavennuskerros: virkkaa vuorotellen 2 p yhteen ja 1 p
- Toinen kavennuskerros: virkkaa koko kerroksen ajan 2 p yhteen
- Kolmas kavennuskerros: virkkaa koko kerroksen ajan 2 p yhteen
- Virkkaa jäljelle jäänyt reikä umpeen kiinteillä silmukoilla
- Päättele langanpäät 
- Piposta kannattaa tehdä hieman napakka, koska lanka antaa ajan kuluessa käytössä hieman periksi. Hanko kestää hyvin myös konepesun, joten pipon likaantuessa sen voi rohkeasti heittää pyykkikoneeseen ja pestä vyötteen mukaisessa lämpötilassa!

POP UP ILO Mesta on Helsingin Itiksessä vielä 9.3. asti, eli vajaan viikon verran. Sen jälkeen Mesta pitää muutaman viikon taukoa ja siirtyy jatkamaan Helsingin keskustassa sijaitsevaan Citycenter-ostoskeskukseen (= rautatieaseman edustalla oleva Makkaratalo). Olen tästä aika innoissani, sillä kuljen rautatieaseman läpi aina koulumatkallani ja nyt pääsen taas vierailemaan Mestassa useammin!

3/03/2014

Siskon mysteerihuivi, osa 6

Viime vuonna tauolle jäänyt mysteerihuivi saa taas jatkoa!

6. vihje

Neulo valkoisella langalla:
1. krs (op): oikein
2. krs (np): nurin
3. krs: oikein
4. krs: nurin

Jatka toistaen näitä neljää kerrosta, kunnes olet toistanut neljän kerroksen mallikerran yhteensä kuusi kertaa. Neulo vielä kerrokset 1-2 valkoisella langalla.

Vaihda lanka siniseen ja neulo seuraavasti:

Vaihe 1: Neulo 3 o, *4 pidennettyä silmukkaa, 2 o* toista *-* kunnes puikolla on 3 s jäljellä, neulo viimeiset 3 s oikein. Neulo 3 krs o.

Vaihe 2: Neulo 1 o, *2 pidennettyä silmukkaa, 2 o, 2 pidennettyä silmukkaa* toista *-* kunnes puikolla on jäljellä 1 s ja neulo viimeinen s oikein. Neulo 3 krs o.

Toista vaiheita 1-2 yhteensä kolme kertaa.

Vaihda lanka valkoiseen ja neulo 2 krs oikein.

Aiemmat vihjeet:
1. vihje 18.10.2013
2. vihje 1.11.2013
3. vihje 26.11.2013
4. vihje 3.12.2013
5. vihje 9.12.2013

Näin valmistui hääpuku

Kuvia hääpuvun valmistuksen viimeisistä vaiheista. Puvun kankaat (venyvää ohutta satiinia, polyestersifonkia ja paksua kukkakuvioista pitsiä) ja valkoisen piilovetoketjun ostin Eurokankaasta.


Puku ilman vetoketjua, helman viimeistelyjä ja koristeita. Sovitin puvun jokaisessa vaiheessa paremman ryhdin antavissa korkokengisä ja juhliin valitsemissani alusvaatteissa, ettei mekko vahingossakaan olisi väärän mallinen.


Hyvin mahtui masukin mekon alle.


Vetoketju on nyt paikallaan, kuten myös koristeet. Otin talteen muutaman kuvan valmiista mekosta, jotta osaisin ostaa mekkoon sopivan jakun kaupasta.


Ompelin makuuhuoneen lattialla istuen ja sotku oli sen mukaista...


Valmis asu jakkuineen, kenkineen ja koruineen.

3/02/2014

Lintukankaita

Viikon koulujuttuja. Meillä alkoi pari viikkoa sitten painokangaskurssi ja tällä viikolla kokeilin leimasinpainantaa varmaan ensimmäistä kertaa elämässäni. Ainakaan minulla ei ole mitään muistikuvaa, että olisin kokeillut sitä aikaisemmin. Minulla ei ollut etukäteen kovin suuria suunnitelmia kuvioiden suhteen, joten hahmottelin paperille pikaisesti linnun ja soikion, joka sopisi siiviksi ja pyrstön sulkiin, ja kaiversin leimasimet perunasta. Väritkin tuli valittua aika summittaisesti ja jälkikäteen päivittelinkin kaikille luokassa, että raskaushormonit ovat varmasti pehmittäneet pääni täydellisesti, koska painamieni kankaiden värit eivät olleet mielestäni yhtään minun näköisiäni!


Näistä söpöistä linnuista voisi ehkä tehdä jotain vauvalle...