6/11/2014

Lintuja vai Kössi-kenguruita?


Koulussa käymäni kankaanpainannan kurssi aloitettiin leimasinpainannalla. Meidän piti suunnitella yksinkertaiset leimasimet, joilla voitaisiin painaa pigmenttivärillä kankaalle. Leimasimista oli tarkoitus tehdä erilaisia rytmityksiä ja värityksiä sekä kokeilla myös eri värien painamista päällekäin. Suunnittelin itse yksinkertaisen kahdesta leimasimesta koostuvan parin, jolla sai aikaan lintukuviota.

Ensimmäiset leimasimeni eivät olleet täysin toimivia. Rakensin ne paremman puutteessa aivan vääristä materiaaleista, kuten aaltopahvista ja vaahtomuovista, mutta seuraavat kokeiluni kiinteistä isoista perunoista tuottivat jo haluamani tuloksen. Yllä olevasta kuvasta näkee kokeiluni vaiheita. Naureskelin kuviota piirtämällä hahmotellessani, että lintuni näyttävät lintujen sijaan aivan Kössi-kenguruilta. Olin aluksi ajatellut käyttäväni isompaa leimasinta lintujen vartaloihin ja pienempää vain siipiin, mutta sitten oivalsin, että Kössi-kenguruefektistähän pääsee eroon, kun linnuille tekee samalla pienellä leimasimella pyrstöt. Pyrstöjen keksimisen jälkeen riemu vasta repesikin, kun huomasin, miten helposti lintuihin saa eloa ja liikettä eri ruumiinosien asentoa vaihtamalla...




Tässä tiheämpään kuvioidussa kangaspalassa alkaa olla enemmän liikettä ja vauhtia. Tilkku ei ole kovin suuri, mutta haluaisin tehdä siitä jotain kivaa vauvalle. Ehkä päiväpeiton pinnasänkyyn?


Valkoisen puuvillakankaan lisäksi kokeilin leimasimia myös kirppikseltä alle eurolla löytämiini vauvanhousuihin. Housut itsessään olivat hyvin siistit, eikä niitä oltu ilmeisesti edes käytetty aiemmin, mutta harmaa väri teki mielestäni housuista turhan tylsät muiden hankkimieni vauvanvaatteiden rinnalla. Polveen painettu lintunen tekee näistä hiukan söpömmät.


Vaikka olenkin ehdottomasti neuleihmisiä, oli kankaanpainanta kivaa vaihtelua niihin tekniikoihin, joita kotona harrastan. Loppujen lopuksi painaminen on hyvin yksinkertaista, eikä siihen tarvita muuta kuin kangasta, painamiseen sopivaa väriä, silitysrauta tai lämpömankeli värin kiinnitykseen ja jotain, jolla painoväri siirretään kankaalle haluttuun muotoon - siis esimerkiksi leimasimia, sivellin tai seula. Aina painamiseen ei tarvitse edes hankkia uutta yksiväristä kangasta, vaan painaa voi valmiisiin vaatteisiin ja jo kertaalleen kuvioituihin kankaisiinkin (mikä onkin tosi jännittävää ja hauskan näköistä!). Kunnollisia värejäkin saa hankittua yllättävän helposti. Esimerkiksi Seriväri myy värejä sekä netissä että myymälässään Helsingissä.

Ette muuten varmana arvaa, kuka juuri taisi innostua ajatuksesta painaa lisää kankaita omaan käyttöön... Leimasimella painaminenkaan ei ole kovin hidasta, jos kuvion suunnittelee huolellisesti ja sitä painaa koko ajan itseään päin, ei poispäin itsestä, jolloin saattaa helposti sohaista kädellä tai vaatteella märkään painoväriin ja sotkea kankaan. Toteutin nämä kankaat juuri tällä ajatuksella ja vain yhtä väriä kerrallaan käyttäen. Sillä tavalla vältyin jatkuvalta leimasimien pesemiseltä. Painoin kankaat pöydän päällä, mutta lattialle siirtyessä kangas voisi olla vaikka kuinka suuri, kun sen päällä työskentelisi kontaten. Meinaan vaan, että minähän voisin painaa vaikka mitä mekkokankaista verhoihin, mutta ehkä ei kannata vielä innostua liikaa. Yritän tässä koko ajan pitää keskeneräisten käsityöprojektieni määrää kohtuullisissa rajoissa ja viimeistellä pitkäksi aikaa roikkumaan jääneitä juttuja. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.